Vandaag wil ik graag iets vertellen over een onderwerp wat voor mij heel belangrijk is: MUZIEK! Muziek kan je zo ontzettend mooi raken. Misschien nog wel een beetje extra in de zorg. Het kan je vrolijk, energiek of juist heel verdrietig maken. Ook bij mensen met dementie kan muziek dit effect hebben. Ze kunnen bepaalde herinneringen kwijt zijn, maar kunnen dat ene liedje nog vrolijk meezingen. Bijzonder he?
Het doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren, het verbindt je met anderen.
Als ik bij mijn cliënten op bezoek kom dan vraag ik ze vaak naar hun favoriete nummer. Laatst was ik in gesprek met iemand die wou graag even lekker Rock ’n Rollen… dus het was feest: één en al muziek en swingen. De volumeknop ging lekker hoog, en onmiddellijk was hij vertrokken op een muzikale reis… ik stelde hem verschillende vragen; ‘waar was je toen je 16 was? Welke muziek luisterde je toen nog meer? Welke muziek draaide je toen je verliefd was?” Zo kwamen er verschillende mooie herinneringen omhoog… wat kan zo’n moment toch bijzonder zijn. Even terug naar die mooie tijd.
Ik heb cliënten die ontzettend blij worden van golden oldies, van Michael Jackson, Beyoncé, gevoelige songs, maar ook het opzwepende Encore une fois. Door muziek veranderen ze enorm, van het hebben van een hele zware dag waar je je ongelukkig voelt en pijn hebt, naar enthousiasmerend willen staan, aanstekelijk bewegend op het ritme van de muziek. De ogen beginnen te glimmen bij het horen van hun favoriete nummer. ‘Prachtig, prachtig! Hieruit blijkt maar weer hoeveel invloed muziek op een mens kan hebben. De veroudering hou je er niet mee tegen, maar de ouderdom zonder tegengas over je heen laten komen hoeft ook weer niet, toch? (knipoog)
Muziek verlaagd de hartslag, laat de bloeddruk dalen, de spieren ontspannen, kan pijn verlichten, remt de productie van het stresshormoon, laat ons makkelijker in slaap vallen en kan zelfs het immuunsysteem beter laten functioneren.
Wat voor effecten kan muziek allemaal hebben op je lichaam:
Muziek helpt tegen stress
Als je naar muziek luistert komt het anti-stress hormoon cortisol vrij. Daardoor zou luisteren naar muziek in stressvolle tijden hetzelfde effect op je lichaam hebben als een massage.
Beter slapen met muziek
Klassieke muziek is voor sommige misschien slaapverwekkend om naar te luisteren. Maar dat is niet de reden dat je beter gaat slapen. Bepaalde klassieke muziek zorgt dat je zenuwstelsel minder gaat werken, waardoor je een diepere betere nacht slaap hebt, en uitgerust weer wakker wordt.
Zingen laat je er zelfverzekerd uitzien
Het wil niet zeggen dat zingen je zelfverzekerd maakt maar als je zingt zal je lichaam automatisch een betere houding aannemen. Je gaat meer rechtop staan waardoor je een zelfverzekerde houding krijgt.
Zingen tegen verkoudheid
Zing maar lekker mee in de auto, onder de douche of wanneer je maar zin hebt. Zingen helpt verkoudheid te voorkomen. Wanneer je zingt verbetert je ademhaling. Je opent je voorhoofdsholten en luchtwegen en dat is goed voor je gezondheid
Maak je eigen herinneringen
Je hersenen koppelen muziek aan bepaalde gebeurtenissen. Dat verklaart het “ons liedje” wat veel stellen bijvoorbeeld op hun bruiloft draaien. Maak een moment nog specialer door je favoriete nummer te draaien en vergeet het nooit meer.
Verlaag je bloeddruk met muziek
Onderzoekers hebben het bewezen, muziek heeft een positief effect op de bloeddruk, je hart- en ademhalingsfrequentie. Muziek brengt je tot rust waardoor je ademhaling en hartslag zullen dalen. Dit heeft ook een positief effect op je bloeddruk.
Muziek vermindert pijn
Muziek kan de ervaring van pijn flink verminderen. Er zijn zelfs testen uitgevoerd bij mensen die geopereerd werden. De patiënten die gedeeltelijk verdoofd werden mochten tijdens de operatie naar hun favoriete muziek luisteren. De angst en pijn rondom de operatie was duidelijk minder. Er werden zelfs minder pijnstillers gebruikt.