Canule zorg

Heading Icon

Sommige ziektes of aandoeningen zorgen ervoor dat iemand niet meer genoeg spierkracht heeft om zelfstandig te ademen. Het is dan mogelijk om beter adem te halen middels een zogeten tracheacanule.

Als u een tracheacanule nodig heeft, wordt er via de hals een opening gemaakt in de luchtpijp, een tracheotomie. In de opening wordt een buisje geplaatst, met daaraan een slangetje. Door het slangetje stroomt zuurstof, dat uit de beademingsmachine komt. Door een tracheacanule kan u weer vrijuit ademen. De zorgen om benauwdheid zijn voorbij, maar de zorg (en verzorging) rondom een tracheacanule begint nu.

En daar kan Waddenzorg u hulp bij bieden.

Canule en beademingsapparatuur
Een canule is een kunststof of metalen buisje, die via een opening in de hals rechtstreeks in de luchtpijp (= trachea) geplaatst wordt. Door dit buisje vindt na de operatie de ademhaling plaats. De canule bestaat uit een binnen- en een buitencanule. De buitencanule blijft in de luchtpijp. De binnencanule kan worden verwijderd om schoon te maken.

Tracheacanule
Leven met een tracheacanule is niet eenvoudig. Iemand die ademt met een tracheacanule heeft namelijk voortdurend toezicht en zorg nodig. De canule moet iedere dag worden verschoond. En om verstopping te voorkomen, moet de canule regelmatig worden gereinigd door deze uit te zuigen. Wij leren u en het gezin om deze handelingen uit te voeren, zodat het risico om verdere gezondheidsrisico’s wordt vermeden.

Maar wij begrijpen dat de zorg voor u/uw kind veel van het gezin vraagt. Daarom neemt Waddenzorg deze zorg graag over middels thuiszorg. Wij zorgen er niet alleen voor dat de canule wordt schoongemaakt, maar besteden ook aandacht aan de eventuele wondverzorging.

Ik kan u warme en op maat gemaakte verpleging bieden en niet alleen ontzorgen, maar ook leren hoe u dit zelf kunt doen en waar u op moet letten.

Om contact op te nemen met Waddenzorg, kunt u terecht op onze contactpagina.