Blaaskatheter

Heading Icon

Ook wanneer u een blaaskatheter heeft gekregen, kan Waddenzorg u gepaste thuiszorg aanbieden.

Een katheter is een holle, soepele slang die via de plasbuis naar de blaas loopt. De katheter zorgt ervoor dat de urine goed weg kan lopen uit de blaas. Na het inbrengen van een klein ballonnetje, wordt deze opgeblazen aan de punt van het katheter, waardoor de katheter niet uit de blaas kan glijden. De urine die door de katheter wordt afgevoerd, komt terecht in een opvakzak (of er wordt een kraantje aan de katheter bevestigd).

Over het algemeen zijn er twee typen opvangzakken, namelijk de beenzak en de nachtzak. Van het gebruik van beiden typen is Waddenzorg op de hoogte en deskundig onderlegt. De beenzak draagt u overdag en kan met klittenband aan het boven- of onderbeen worden bevestigd. Wanneer de beenzak vol is, kan deze met een kraantje worden geleegd in het toilet.

In de nacht gebruikt u een nachtzak. Hierin kan meer urine worden opgevangen en heeft tevens een langere slang dan de beenzak. De nachtzak kunt u de volgende ochtend weer legen in het toilet en doorspoelen met water (en eventueel verdunde azijn).

U kunt zich uiteraard gewoon blijven douchen en wassen, waarbij extra aandacht vereist is bij het wassen van de intieme zones. Hierbij wordt alleen warm water en geen zeep gebruikt. En wanneer er wat afscheiding aan de katheter zit, kan deze worden verwijderd met wat zeep en water. Na de ontlasting is het voor vrouwen altijd belangrijk, maar zeker tijdens het gebruik van een katheter, om zich van voor naar achter af te vegen.

Waddenzorg kan u bij het gebruik van een katheter op verschillende manieren bijstaan. Of het nu gaat om het verwissel van de opvangzak of wanneer u met veel vragen zit en hulp nodig heeft om het gebruik van aan katheter onder de knie te krijgen. Met mijn ruime ervaring in de zorg weten wij precies wat belangrijk is en waar goed op gelet moet worden.

Om contact op te nemen met Waddenzorg, kunt u terecht op onze contactpagina.