Omgaan met stress in mensenwerk

Waddenzorg Image (9)

“Jutta.. hoe werkt dat nou eigenlijk in jouw beroep? Je krijgt als verzorgende heel wat over je heen.. neem je dat niet allemaal mee naar huis?”. Deze vraag stelde iemand mij. Het was niet de eerste keer dat een cliënt deze vraag stelde. Deze keer deed ik het echter niet af met “dat hoort bij het vak; daar leer je mee omgaan”.

Want ja, het is inderdaad heel wat waarmee je als hulpverlener geconfronteerd wordt: diep persoonlijk leed en nare ervaringen. Vol heftige momenten of onverwachte hulpvragen via de telefoon of de mail.

Spoed telefoontje

Zo kreeg ik ooit een telefoontje tijdens een 24-uurs dienst.. een client vroeg om een glaasje water.. ze voelde zich niet zo goed. In no-time was ik bij haar. Ik gaf haar het glaasje water en ik zat naast haar bed om alles rustig na te lopen. Terwijl ik daar dus gelukkig gewoon zit, is haar beademingsapparatuur zomaar uit het niets vast gaan lopen. Heel heftig! Aangezien mevrouw  een adem ruimte heeft van 10 seconden, moest ik heel snel handelen. Ik heb op mijn aller-aller-aller-snelst haar masker verwisseld, en alles nagelopen. Wat een stress! Gelukkig bleek het kort daarna weer goed te werken en was alles verholpen. Ik heb de hele behandeling professioneel afgemaakt, maar ik voelde de stress nog een tijd door mijn lijf gieren. En niet alleen die dag, die stress heb ik de hele week gevoeld. Het bleef maar in mijn lijf hangen.

Emotionele belasting

Omgaan met stress is dan vooral het parkeren van jouw eigen emoties om hier later weer met aandacht op terug te komen. Want zo’n soort acute crisissituatie is één van de emotioneel belastende stressfactoren in het werk.

Leren omgaan met stress

Ja, hoe kan je hier dan het beste mee om gaan in je werk? Emotionele belasting hanteer je voornamelijk door doorlopend ook aandacht te hebben voor je eigen emoties en pijnpunten en voor je lichamelijke en emotionele gezondheid. Extra lief voor jezelf zijn! Mij helpt het bijvoorbeeld om fijn in huis bezig te zijn, lekker alles schoonmaken, koken, naar de schoonheidsspecialiste te gaan, wandelen en bezoekjes aan familie en vrienden. Zo begin ik mijn dag met aandacht voor mezelf, waardoor ik meer ruimte heb voor anderen.

Andere tips voor omgaan met stress in mensenwerk liggen op het gebied van het vergroten van je energiebronnen:

  • verstevig de basis van je vak door je kennis en vaardigheden te vergroten
  • deel (ingrijpende) werkervaringen met een collega of vertrouwenspersoon
  • werk aan je lichamelijke veerkracht (neem o.a. voldoende slaap en beweging);
  • blijf creatief in je werk: probeer eens iets nieuws uit of maak je eigen werkmateriaal.

Nóg een heel belangrijke energiebron is: zinvol werk doen; het gevoel iets te doen wat er echt toe doet. Als verzorgende voelt mijn werk zeker als zinvol. Mijn antwoord op de vraag hoe ik mijn emotionele belasting hanteer, was dan ook: “Het is hard werken om mijn eigen emoties de juiste aandacht te geven en om goed voor mezelf te zorgen. Maar mijn werk geeft mij ook heel veel. Ik voel me rijk omdat ik iets kan betekenen voor anderen en doorat ik getuige mag zijn van hun gevoelens”.

Ook leuk om te lezen: