Als u een maag-, darm- of lever aandoening heeft, kan het zijn dat u een sonde nodig heeft voor voeding. Het doel van het toedienen van sondevoeding is het voorkomen van ondervoeding en het in stand houden van een goede voedingstoestand. Wanneer er al sprake is van ondervoeding kan met sondevoeding deze toestand worden verholpen.
Er zijn verschillende redenen voor het gebruik van sondevoeding. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet goed kan slikken of zich verslikt ten gevolge van een ziekte, bestraling of operatie in het hoofd halsgebied of slokdarm.
De traditionele manier van sondevoeding gebeurt middels een dunne flexibele slang (de sonde) door het neusgat, maar tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de zogeheten PEG-sonde (afkorting van Percutane Endoscopische Gastrostomie). Hierbij wordt er door de huid een verbinding gemaakt met de maag, De PEG-sonde heeft het voordeel dat de sonde niet meer door het neusgat gaat en tevens niet steeds opnieuw aangebracht hoeft te worden.
In beiden gevallen kan thuiszorg door Waddenzorg u bijstaan. Denk bijvoorbeeld aan het geven van de voeding, het toedienen van medicijnen en/of het toedienen van vocht. Maar ook in het geval wanneer de patiënt denkt dat de sonde niet goed zit of wanneer de patiënt ongerust is, kunnen wij de sonde controleren en zijn of haar verdere vragen beantwoorden. Afhankelijk van de situatie kunnen wij ook de sonde aanbrengen of (indien nodig) vervangen. Dit laatste gaat tevens altijd in overleg met de specialist.
Waddenzorg heeft een ruime ervaring op het gebied van sondevoeding en is daarmee gespecialiseerd om patiënten te ontzorgen en bij te staan met alle vragen of onzekerheden
Om contact op te nemen met Waddenzorg, kunt u terecht op onze contactpagina.